Mobius : individuele ondersteuning

“Ik ben 26 jaar en wil graag bij een bloemist werken, maar betaald werk is niet haalbaar voor mij. Kunnen jullie mij op weg helpen?”

“Ik ben 30 jaar en woon sinds kort alleen. Ik merk dat ik ondersteuning nodig heb om te poetsen, bij het koken en voor mijn administratie. Maar ik weet niet hoe ik die ondersteuning kan aanvragen.”

“Ik wil niet meer naar de dagbesteding en daarom wil ik ook niet op de bus stappen die mij oppikt. Maar nu zit ik thuis en verveel ik mij. Ik zoek iemand die met mij kan praten, die kan helpen zoeken wat nu de beste oplossing is voor mij.”

Je kan bij ons terecht voor individuele begeleiding. Dit kan aan huis zijn, in een van onze locaties of waar nodig. De begeleiding kan verschillende vormen aannemen: van individuele gesprekken tot praktische en concrete tips.

Enkele voorbeelden: organisatie van het huishouden, hulp bij de zoektocht naar budgetbegeleiding of administratieve hulp, bemiddeling bij de werkgever, leren zelfstandig wonen, aanknopen of onderhouden van relaties of sociale contacten, psychosociale begeleiding …

Werkburo West-Vlaanderen

Mobius is een van de partners van Werkburo West-Vlaanderen.

Het Werkburo droomt van een wereld waarin alle mensen met een beperking een job hebben om hun competenties het best tot hun recht te laten komen, waarin ze voldoende geld hebben voor een menswaardig leven, en waarin ze voldoende begeleiding krijgen voor het kwaliteitsvol uitbouwen van een persoonlijk traject.

Vanuit Werkburo De Lovie vzw bieden wij verschillende soorten ondersteuning aan. Je leest er meer over in dit Antenne-artikel.

Wil je meer weten over de verschillende soorten ondersteuning op het vlak van werk?
Contacteer ons via aanmeldteam.mobius@delovie.be, op het telefoonnummer 057 334 965 of meld je aan via het aanmeldformulier.


Begeleid werk

Begeleid werk bijvoorbeeld biedt personen met een beperking de kans om binnen het reguliere arbeidscircuit arbeid op maat uit te voeren, onder begeleiding van een jobcoach. Begeleid werk kan variëren van enkele uren tot enkele dagen per week. Aan deze arbeid zijn voor de werkgever geen loonkosten verbonden. Integendeel: begeleid werk heeft een maatschappelijke meerwaarde. Het verbindt mensen, creëert kansen en respecteert diversiteit.

Begeleid werk opstarten gebeurt in verschillende stappen onder begeleiding van een jobcoach van het Werburo. Hierbij wordt de methodiek van ‘Supported Employment’ gebruikt. De persoon zelf en de werkgever worden gedurende het hele traject bijgestaan, zowel inhoudelijk als administratief.

 

Westwijs en Stap per stap

In 2020 voerden het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven) en hogeschool Vives in opdracht van POM West-Vlaanderen het onderzoek ‘Volwasseneneducatie in een rurale regio’ uit. Hieruit bleek dat de deelname aan levenslang leren beduidend lager ligt in de Westhoek en een leercultuur hier onvoldoende verankerd is. Hoog tijd voor actie dus!

We kregen de kans om aan te sluiten bij het project WestWijs. WestWijs is een project van POM West-Vlaanderen in samenwerking met héél wat partners. Samen zetten we in op de creatie van een opleidingsaanbod op basis van lokale noden en op het stimuleren van levenslang leren.

Je vindt alle info over WestWijs en de vele partners terug op www.westwijs.be.

Leergoesting bestaat in alle vormen en maten, van een taal leren tot bijblijven met de nieuwe evoluties binnen je vakgebied. Van nieuwe invalshoeken ontdekken tot je omscholen om een nieuwe richting te geven aan je beroepsleven. Welke vorm ze ook aanneemt, WestWijs toont je waar je in de Westhoek je leergoesting kan stillen. Want bijleren kan op elk moment in je leven. Op deze website ontdek je met enkele klikken wat en waar je in de Westhoek kan bijleren.

Binnen onze organisatie konden we dankzij WestWijs de proeftuin ‘Stap per stap’ opzetten. Met ‘Stap per stap’ begeleiden we langdurig zieken tijdens hun zoektocht naar een vorm van activering of re-integratie op de arbeidsmarkt. Hiervoor gebruikten we met succes de methodiek ‘Supported Employment’ waarbij we samen talenten en interesses in kaart brengen en zoeken naar mogelijkheden en kansen binnen de maatschappij. Een methodiek die al zijn strepen verdiend heeft bij begeleid werk.

Een zenuwinzinking zorgde ervoor dat Sean niets anders kon doen dan zijn leven een tijdje op pauze te zetten. Via een leertraject zoekt hij nu zijn weg naar de arbeidsmarkt. ‘Jezelf verbeteren, kan je levenslang doen’ is zijn motto.

Op donderdag 30 mei 2024 was er het slotevent van WestWijs ‘Samen naar meer leren in de Westhoek’. We brachten er fier onze realisaties in beeld en wierpen een blik op de toekomst. Samen met Groep Ubuntu onderzoeken we momenteel de mogelijkheid om dit pilootproject te kunnen verderzetten binnen de hele provincie West-Vlaanderen.

Woon je in de Westhoek en ben je al een tijdje arbeidsongeschikt door ziekte? Wens je jouw kansen in de maatschappij te (her)ontdekken? We gaan na wat voor jou belangrijk is en wat je talenten en interesses zijn. Bij jou thuis, op jouw maat en tempo.

Meer info over ‘Stap per stap’ vind je op www.stapperstap.be of contacteer Jolien Buseyne via jolien.buseyne@delovie.be of tel. 0471 82 39 07.