De Lovie vzw

In de jaren ’60 van de vorige eeuw was de nood aan (aangepast) onderwijs en opvang voor kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap groot in heel Vlaanderen.
De Lovie vzw werd op 1 september 1960 opgericht en kende een razendsnelle groei! De toenmalige werking was geïnspireerd op ‘Ons Eigen Dorp’, het idee van een zorgzame dorpsgemeenschap waar de jongeren konden schoollopen en in huiselijke sfeer opgroeien (en indien gewenst hun hele leven blijven wonen.) Dit concept kon op veel sympathie en steun rekenen in de buurt.

Door de jaren heen evolueerde De Lovie vzw naar een professionele organisatie die de persoonlijke autonomie van personen met een handicap respecteert en hen stimuleert om zo zelfstandig mogelijk deel uit te maken van de samenleving.

Op vandaag is De Lovie vzw actief in de hele Westhoek, het domein in Poperinge is slechts 1 van de vele locaties. De verankering in de lokale gemeenschap blijft belangrijk. Via verschillende initiatieven proberen we verbindingen te leggen met de buurt. Op die manier ontstaat een mooie kruisbestuiving tussen de wensen, talenten en dromen van personen met een handicap en de vragen en noden die leven in de buurt.

Komen Eten (1)

 

Naam en logo

Over de herkomst van de naam De Lovie bestaan verschillende hypothesen.

Hoogstwaarschijnlijk is De Lovie afgeleid van het oud Germaanse woord ‘laubia’, wat betekent ‘een beschutting van gebladerte’.
Een andere mogelijkheid verwijst naar het Engelse woord ‘lovely’, ‘mooi, lieftallig’.

Het logo van De Lovie is geïnspireerd op origami of de eeuwenoude kunst van het vouwen van papier. Origami bestaat uit een aantal basisvouwen die eindeloos gecombineerd kunnen worden.

Papier heeft weliswaar een kwetsbaar karakter maar met de juiste methodiek, passie en creativiteit ontvouwen zich de meest prachtige patronen. De traditionele Japanse kraanvogel wordt als brenger van geluk beschouwd, als symbool voor lang leven. Ook onze vogel slaat zijn vleugels uit, hoopvol en vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

 

Bestuur

Onze raad van bestuur bestaat uit 13 geëngageerde bestuurders. Kris Lazeure is voorzitter, Nicolas Vanspeybrouck is ondervoorzitter en Charlotte Herbert is secretaris. De overige bestuurders zijn: Patrice Bakeroot, Cientia Cornille, Hilde Cornette, Paul Deman, Marie Jeanne Maenhout, Kurt Pauwels, Marian Vanacker, Brigitte Vandamme, Karel Verstraete en Johan Vrijghem. Jean-Pierre Goudeseune is waarnemend lid vanuit het collectief overleg.