Besmettelijk! Quarantaine! Ongeneeslijk!

Vanaf donderdag 16 juli tot donderdag 30 oktober kun je op Kasteel De Lovie terecht voor  de tentoonstelling ‘Kuren op het Kasteel: tuberculose na de Eerste Wereldoorlog’

Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je er van 13 u. tot 18 u. meer te weten komen over de longziekte, ook wel ‘de witte pest’ of  ‘de tering’ genoemd. Tot het midden van de vorige eeuw doodde de ziekte zo’n 10.000 landgenoten per jaar en verminkte nog vele anderen. Over een periode van 100 jaar zijn naar schatting 1.200.000 Belgen bezweken aan deze ziekte. Nagenoeg alle families in België kregen er vroeg of laat mee te maken. Tuberculose vormde één van de grootste uitdagingen uit de 20ste eeuw en zal voor altijd een van ’s lands grootste silent killers blijven. Maar ook op vandaag sterven wereldwijd jaarlijks nog meer dan 1.4 miljoen mensen aan deze bacterie.

De gelijkenissen met de corona-epidemie van vandaag zijn treffend. Welke maatregelen werden er destijds getroffen? Hoe werkte dat zonder beschikbaar overheidsapparaat? Hoe kon je terug genezen? En wat met de zieke zelf? Een aantal laatste getuigen uit de tijd van toen doen hun verhaal …

De tentoonstelling is gratis maar omwille van de huidige coronamaatregelen is inschrijven via deze link. Je ontvangt vervolgens een mail met verdere instructies.

De tentoonstelling kadert in het programma Feniks 2020 van Westtoer waarbij de veerkracht van mens en land na de Eerste Wereldoorlog belicht wordt. Met deze tentoonstelling willen De Lovie vzw & partners aantonen dat niet enkel huizen en kerken moesten worden herbouwd. Ook de samenleving en vooral de gezondheidszorg moest opnieuw snel weer op de rails gezet worden. Het prachtige resultaat is te danken aan een uitgebreide samenwerking tussen De Lovie vzw, Westtoer, Amsab – Instituut voor Sociale Geschiedenis, de Vereniging voor Respiratoire Geneeskunde en Tuberculose en vele anderen.

En er is meer ..

Hou je van handgemaakte decoratieartikelen, wenskaarten, kaarsen, keramiek? Of laat je je al eens verleiden door wat zoetigheid? Vind je smakelijke confituur lekker op je

boterham, pannenkoek, …? Hou je van heerlijk fruitsap?  Neem dan zeker een kijkje in de pop-upshop en laat je onderdompelen in de eigen gemaakte ambachtelijke producten van onze bewoners.

Dit is de eerste keer in meer dan 100 jaar dat de bezoeker vrij toegang krijgt tot het eerste verdieping in het kasteel – een unicum! Jammer genoeg is de tentoonstelling daarom niet rolstoeltoegankelijk.

Tot binnenkort!